TAEKWONDO KLUB MAKSIMIR 1978-2019 – PRVIH 40 GODINA

Osnovan 1978, pod imenom Taekwondo klub “Sava”, a nastao iz sekcije Tang-soo-do kluba “Partizan”. Godine 1988. Tihomir Horvath (tada 2.Dan) preuzima vođenje kluba i mijenja mu ime u Taekwondo klub “Maksimir”.

U 40 godina postojanja klub se razvijao i širio, dolazili su kvalitetni treneri, osnivale se nove sekcije i “bratski” klubovi. Kako je kroz sve protekle godine u klubu treniralo više tisuća vježbača, mnogi su došli do majstorskog zvanja, a oni odvažniji zaželjeli su osnovati vlastite klubove. Tako je još deset hrvatskih taekwondo klubova nastalo posredno ili izravno od Taekwondo kluba Maksimir.

Danas Taekwondo klub Maksimir broji oko 300 članova svih dobnih uzrasta, vođen je od stručnih trenera, a treninzi se odvijaju u više školskih i sportskih dvorana i prostora.
(21.11.2008.)

Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae (태, hanja 跆), što znači udariti nogom, Kwon (권, hanja 拳), što znači udariti rukom i Do (도, hanja 道), što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna.

Korea Athletic Association i korejsko ministarstvo obrazovanja proglasili su tek 1965. Tae-Kwon-Do korejskom nacionalnom ratničkom vještinom, još bez naznaka sportskih karakteristika. Godinu dana kasnije 1966 instruktori iz 11 zemalja osnivaju ITF International TaeKwonDo Federation, koja biva primljena i u CISM ( Međunarodni savjet vojnih sportskih umijeća; Council International Sport Military Arts). U razdoblju 1959-1966 su korejski vojni instruktori pod nazivom taekwondo ( tekvondo ) prikazivali u azijskim zemljama način obuke golorukih umijeća borenja kakav je prakticiran u vojsci Južne Koreje; Prvi promotor tada je bio je Kim Bok Nam, kasnije najvišeg zvanja 11.DAN taekwondo, koji se preselio u USA i odvojio se i od ITF i od WTF.

Unatoč nastojanjima prve generacije majstora taekwondo-a koji su probali ujediniti taekwondo u jednu standardiziranu borilačku vještinu, to im nije u potpunosti uspjelo. Tek kad su u Koreji shvatili da treba krenuti u smjeru sporta, odlaskom Choi Hong Hi-ja u Kanadu, počinje nova era i opet se vraća starim kwan-ovima, te se u Koreji osniva edukacijski institut Kuk-Ki-Won ( 1972). Nastaje rascjep u tekvondou, podjela na Kuk-Ki-taekwondo, po KukKiWon institutu, koji je nastavno središte nove organizacije WTF – World TaeKwonDo Federation, osnovana 1973. ( ITF osnovana ranije 1966. ).

TAEKWONDO U HRVATSKOJ

Taekwondo se u Hrvatskoj prvi put pojavljuje 1961. u Rijeci, kada Dušan Kružić donosi vještinu iz Njemačke, ali se ubrzo i gasi, jer se Dušan Kružić vraća u Njemačku.

Sedam godina poslije, 1968., majstor Park Sun Jae ( tada 5. DAN stupan ) dolazi na poziv judo kluba “Kata” u Karlovcu, i održava demonstraciju taekwondoa. Ubrzo zatim Božidar Podhraški i Nikola Pečko, koji već imaju zvanje majstora za japanski karate, stječu zvanje majstor 1. DAN za taekwondo, kao prvi crni pojasevi u taekwondou druge generacije u bivšoj Jugoslaviji, i slove kao osnivači taekwondoa u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.