Veoma smo sretni što možemo ugostiti mlade ljude iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske u našem prekrasnom gradu Zagrebu za Erasmus projekt The impact of us.

Ovaj projekt razvila je skupina mladih ljudi s invaliditetom i manje mogućnosti da se uhvate u koštac s izazovima s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu kada je u pitanju njihova fizička i psihička dobrobit. Ove izazove su sudionici identificirali na sljedećim razinama: (1) individualna – nedostatak znanja o tome gdje vježbati; strah od pada; priroda oštećenja može izazvati bol; nedostatak energije; (2) socijalni – više ovise o roditeljima nego o vršnjacima; Profesori tjelesnog odgoja nemaju stručnu spremu ili opremu i moraju isključiti mlade s invaliditetom; nedostatak prijatelja za igru; (3) okoliš – nedostatak mjesta za igru; barijere u vanjskim prostorima. Emocionalni i psihološki utjecaj koji sport i tjelesna aktivnost mogu imati na mlade osobe s invaliditetom značajni su za njihov osobni razvoj. Ovaj projekt je financiran od Europske Unije.

Ciljevi projekta su:
Povećati znanje sudionika o tome gdje i kako vježbati te kako prilagoditi tjelesne vježbe različitim kategorijama mladih s invaliditetom;
Podržavati socijalnu uključenost i razvijati socijalne vještine sudionika;
Povećati samopouzdanje i samopoštovanje sudionika;
Povećati motivaciju sudionika za aktivno bavljenje tjelesno-rekreativnim aktivnostima;
Razviti jezične i interkulturalne vještine kao i osjećaj pripadnosti europskoj zajednici;
Promovirati Erasmus+ i njegovu Strategiju uključivanja i raznolikosti, kao i Youthpass potvrdu.

Ova razmjena mladih će integrirati 63 osobe iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske. Očekivana pozadina sudionika su mladi s posebnim potrebama i/ili manje mogućnosti sa:

  • Mentalni poremećaji
  • Tjelesni nedostaci
  • Ekonomske prepreke
  • Društvene prepreke
  • Geografske prepreke